Szukaj nieruchomości


Kwadrat Nieruchomości

Kuchnia dobrze oświetlona

31
08/12
Kuchnia dobrze oświetlona
Opublikowano dnia 31 sie, 2012

Kuchnia to bardzo ważne i coraz chętniej eksponowane pomieszczenie w domu lub mieszkaniu – otwieramy ją na salon i łączymy z jadalnią. Nie jest już tylko prywatnym kącikiem służącym do przygotowywania posiłków, ale centrum, w którym toczy się życie rodzinne i towarzyskie. Zmienił się także sposób aranżacji jej wnętrza i organizacji przestrzeni, a wraz z rozwojem nowoczesnych technologii stworzyły się także nowe możliwości wykorzystania oświetlenia.

 

Aranżacja oświetlenia – od ogółu do szczegółu
Liczba i umiejscowienie źródeł światła zależą od wielkości kuchni, dostępności światła dziennego oraz sposobu jej urządzenia. Nie ma jednej recepty dla wszystkich kuchni, zawsze jednak potrzebne jest oświetlenie ogólne, które niezależnie od tego czy kuchnia jest duża, czy mała, powinno wypełniać światłem całe pomieszczenie i uzupełniać niedobór lub brak światła dziennego.

WARTO WIEDZIEĆ!

Uwaga na buble!
Na rynku jest wiele źródeł światła, które swoją jakością pozostawiają wiele do życzenia, a nawet nie spełniają podstawowych norm oświetleniowych. Wykonane ze złej jakości komponentów zagrażają bezpieczeństwu użytkowników i narażają ich na koszty, ponieważ przepalają się jeszcze przed upływem deklarowanego terminu trwałości. Wytwarzają światło o nierównomiernej barwie i wysokiej luminancji, powodując zmęczenie wzroku, olśnienie i dyskomfort. Dlatego należy pamiętać, żeby nie kupować najtańszych produktów, nieznanych producentów, a kierować się marką, która jest wyznacznikiem jakości.

Do oświetlenia kuchni nie wystarczy jeden żyrandol wiszący pośrodku sufitu. Pamiętajmy, że stojąc na przykład przy blacie, sami tworzymy cień od oświetlenia ogólnego. Dlatego w kuchni konieczne jest doświetlenie powierzchni roboczych – blatów, kuchenki lub zlewu. Projektując kuchnię, powinniśmy zatem wyznaczyć strefy, które takiego dodatkowego oświetlenia będą wymagały. Stworzenie kilku stref oświetleniowych zapewni ponadto oszczędność energii, bo włączamy tylko to światło, które jest nam w danym momencie potrzebne.

Oświetlenie w kuchni (szczególnie dużej) pełni też funkcję dekoracyjną. Możemy na przykład punktowo zaakcentować wybrane elementy wnętrza, podświetlić witrynki z porcelaną lub oświetlić obrazy i zdjęcia wiszące na ścianie.

Miejsca robocze
Światło w tych miejscach powinno być jasne i intensywne, ale nieoślepiające. Dlatego szczególnie polecane są oprawy umieszczone pod szafkami wiszącymi nad blatem, oświetlają one bowiem miejsce przygotowywania posiłków, nie świecąc pracującej osobie w oczy.

Producenci oferują bogatą ofertę produktów służących do oświetlenia miejscowego. Szczególną uwagę warto zwrócić na nowoczesne oprawy LED – wyjątkowo energooszczędne i trwałe. Na rynku są modele o różnorodnych kształtach, z płaską obudową, które można od razu zamontować zarówno pod szafką, jak i na ścianie czy suficie.

Stół, wyspa, bar
Stół, wyspa i bar to odrębne strefy, które wymagają innego oświetlenia. Często znajdują się na środku pomieszczenia i dlatego idealnym rozwiązaniem są tu oprawy wiszące z sufitu. Warto zadbać, aby miały one możliwość ukierunkowania światła w dół lub źródło światła było zawieszone w miarę nisko – unikniemy wtedy efektu oślepienia. Także i w tych miejscach warto sięgnąć po nowinki na rynku opraw LED – zapewnią one bowiem energooszczędne światło na długie lata, a ciekawe rozwiązania i oryginalna budowa sprawią, że sama oprawa będzie doskonałą ozdobą.

Wybór barwy światła pomiędzy chłodno- a ciepłobiałą zależy głównie od gustu domowników. Na ogół Polacy preferują ciepłą barwę, gdyż przypomina ona światło tradycyjnej żarówki. Jednak w designerskich wnętrzach warto rozważyć zastosowanie również chłodnej barwy światła, która podkreśli nowoczesny charakter wnętrza, dodając świeżości bielom i pastelom.

 

źródło - [Ekspert Budowlany 4/12]


Aktualności

Na naszej stronie publikujemy najnowsze newsy ze świata nieruchomości.

Najchętniej czytane